Zile libere 2024. Când se face punte. Cine primește zile libere de la stat în acest an

2024 se anunță un an generos în privința perioadelor de libere de la stat. Cu 10 din cele 17 zile libere legale oferite anual în România, dar și cu alte 3 punți specific făcute pentru angajații de la stat, românii pot să înceapă să planifice perioade de concediu și să maximizeze distracția și relaxarea.
Dacă liberele de Crăciun, de Paști, de ziua națională sau de ziua muncii sunt clare de multă vreme, în 2024 s-au introdus extra libere de Bobotează și de Sf. Ion, în 6-7 ianuarie. Numai că de data aceasta cad în weekend…
Cum sunt mai multe perioade care lasă câte o zi de muncă aiurea în intervale libere, Guvernul a intervenit cu promptitudine și a decretat deja zile libere suplimentare pentru angajații la stat. Astfel, aceștia vor face de trei ori „punte” în 2024. Dacă ar fi la fel de predictibil Guvernul și în alte domenii, ce bine ar fi…
Zile libere 2024 – când pică
1 ianuarie (LU) – Anul Nou
2 ianuarie (MA) – Anul Nou
6 ianuarie (SÂ) – Bobotează
7 ianuarie (DU) – Sfântul Ion
24 ianuarie (MI) – Ziua Principatelor Române (Mica Unire)
1 mai (MI) – Ziua Muncii
3 mai (VI) – Vinerea Mare
5 mai (DU) – Paștele ortodox
6 mai (LU) – Paștele ortodox
1 iunie (SÂ) – Ziua copilului
23 iunie (DU) – Rusalii
24 iunie (LU) – Rusalii
15 august (JO) – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
30 noiembrie (SÂ) – Sfântul Andrei
1 decembrie (DU) – Ziua Marii Uniri
25 decembrie (MI) – Crăciunul
26 decembrie (JO) – A doua zi de Crăciun
Cele mai bune „punți”
- 6 zile în perioada 1 – 6 mai 2024: Perioada cuprinde atât Ziua Muncii, cât și Paștele ortodox. Singura zi lucrătoare este 2 mai, pe care oricum bugetarii o vor avea cadou de la Guvern, iar privații pot să o ia din concediu și să își facă aproape o săptămână după plac.
- 4 zile în perioada 15 – 18 august 2024: Sfântă Măria Mare, sau Adormirea Maicii Domnului, va fi într-o zi de joi. Guvernul a anunțat deja că vineri, 16 august, va fi liber pentru angajații la stat.
- 5 zile de Crăciun în perioada 25 – 29 decembrie 2023: Tot o vineri încurca planurile și de Crăciun, așa că Guvernul a zis „să fie vineri liber”. Și s-a făcut liber în data de 27 decembrie pentru angajații la stat. Iar privații își vor lua liber oricum. După care, cu burțile pline, pe 30 decembrie toată lumea se va întoarce la muncă cu drag și spor. Bugetarii vor putea să spună că „nu merge calculatorul”, corporatiștii vor îngrășa porcii virtuali din inboxurile de email ca să le dea bine evaluările din ianuarie, iar muncitorii din fabrici oricum vor face ture și schimburi de noapte, ca și când nu ar fi fost sărbători.
România, una din țările cu cele mai multe libere de la stat din UE
Dacă statisticile arată că românii petrec cel mai mult timp la birou, cele 17 zile libere oficiale și 20 de libere totale din 2024 vor aduce cu siguranță puțină bucurie pentru conaționali.
În alte țări sunt mai puține sărbători legale, cum ar fi în Franța cu 11 zile sau Marea Britanie cu 10 zile, dar în multe din statele cu zile puține, dacă o sărbătoare legală cade în weekend, se reprogramează pe prima zi de luni lucrătoare. La capitolul cele mai multe libere, India oferă până la 42 de zile libere pe an de la stat, în funcție de mai multe criterii sociale și religioase (este totuși o țară cu miliarde de locuitori).